donderdag 10 oktober 2013

Wat past mij bij?

Soms zit het mee, soms zit het tegen... enerzijds is het supervervelend dat ik nu werkloos ben, anderzijds biedt het ook weer perspectieven om een switch te maken en uit te zoeken wat je nou echt zelf wilt en wat bij je past. Ik kwam een site tegen in een tijdschrift, waarop een erg inspirerend e-book staat. Geen langdradige saaie stof, maar heel to-the-point, toegankelijk en met quotes. Quotes spreken mij altijd erg aan, je kan er zoveel informatie of inspiratie uithalen en ze zetten je aan het denken, soms net even op een andere manier dan anders. De site waar ik het over heb is van Marloes Halmans. Niet alleen voor als je geen werk hebt, maar ook erg inspirerend als je gewoon eens iets anders wilt of meer wilt weten over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Hieronder de stukken die mij het meeste aanspraken. Welke stukken vindt jij het meest inspirerend/passend bij jouw huidige situatie?

1. Denk klein

"Het enige talent dat je moet hebben is het talent om je talenten te ontdekken."

Veel mensen maken zichzelf klein omdat ze te groot denken. Als je zo blijft denken maak je het jezelf lastig om jouw kwaliteiten te benoemen. De dingen waar jij van nature goed in bent, gaan je namelijk zo gemakkelijk af dat je al snel denkt dat het niet zo bijzonder is om dat te kunnen. Om echt werk te kunnen maken van jouw kwaliteiten, zul je ze ook moeten erkennen. Het erkennen van je kwaliteiten begint met het besef dat je uniek bent. Natuurlijk kunnen er meer mensen wat jij kunt. Maar niemand kan het precies zo doen als jij. De combinatie van jouw kwaliteiten, je persoonlijkheid, eigenaardigheden en je manier van doen is absoluut uniek. Wat gaat jou net zo gemakkelijk af als ademhalen?

2. Stop met jezelf te vergelijken met anderen

"Trying to be someone else is a waste of the person you are."

Het jezelf vergelijken met anderen staat je enorm in de weg om je eigen kwaliteiten en waarde te zien en te erkennen. Wat bewonderen anderen in jou?

3. Vind je eigen weg

"Als je je op een ander richt, vind je nooit je eigen weg."

Weet jij nog wat jij vroeger wilde worden? Doordat je teveel gericht bent op de verwachtingen van anderen, word je afgeleid van je eigen pad. Vind je eigen weg en vertrouw hierbij op jouw eigen, innerlijke kompas. Welke kant wil jij op?

4. Richt je energie op dat wat je wél wilt

"Our chief want is someone who will inspire us to be what we know we could be."

Iets willen -echt voelen dat je ernaar verlangt!- maakt een totaal andere energie vrij dan iets doen om daarmee te vermijden wat je niet wilt. Een diep en oprecht verlangen naar iets, maakt een onvoorstelbaar doorzettingsvermogen en daadkracht in je vrij. Als geld geen rol speelde en je wist dat het absoluut niet kon mislukken: Wat zou jij dan nu het allerliefste doen?

5. Haal je beren van de weg

"Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal."

De meest belemmerende overtuigingen zijn namelijk niet eens heel realistisch. Formuleer een positieve ombuiging van je overtuigingen. Welke beren zet jij op de weg?

6. Stop met zoeken naar een 'baan'

"The soul never thinks without a picture."

Stop met zoeken binnen de kaders en verruim je blik! Je moet niet beginnen met denken in termen van functies en banen, maar in randvoorwaarden, taken en omgevingen. Hoe wil jij graag werken?

7. Durf in idealen te denken

"The greatest discovery of all time is that a person can change his future by merely changing his attitude."

Als je gelooft dat je jouw dromen serieus mag nemen en je geld kunt verdienen met werk dat je echt leuk vindt, zie je veel meer mogelijkheden. Als niemand er ooit van gedroomd had om te kunnen vliegen als een vogel, dan was het vliegtuig nooit uitgevonden. "If you can dream it, you can do it." aldus Walt Disney. Wat is jouw droom?

8. Doorloop de juiste stappen
"One may walk over the highest mountain, one step at a time."

Stappenplan voor het in kaart brengen van jouw eigenheid en werk vinden dat bij je past:
1. Ga op zoek naar je kwaliteiten.
2. Ontdek vanuit welke waarden je leeft en handelt.
3. Benoem je drijfveren, waar ga je voor in je leven en werk?
4. Onderzoek wat je diepste wensen, inspiratiebronnen en interesses zijn.
5. Breng het plaatje van je eigenheid helder in kaart door de bovenstaande vier elementen bij elkaar te voegen.
6. Bepaal op basis van je eigenheid wat jouw definitie van succes is (ambitie & persoonlijke missie).
7. Kijk naar je huidige werk en benoem wat er niet klopt.
8. Deel je idee met de buitenwereld! (elevator pitch)
9. Werk een actieplan uit.

"A journey of a thousand miles begins with one single step." aldus Lao-Tzu. Wanneer zet jij de eerste stap?

9. Vergroot je zelfkennis en zelfsturend vermogen
Overkomt jouw werk je of zit je aan het stuur? Om jouw ideale werk te vinden zul je je kwaliteiten en wensen moeten kennen en zelf de regie moeten nemen over je loopbaan. Pak jij het stuur of blijf je achterin zitten?

10. Laat zien wie je bent
"If you don't know who you are, how do you expect someone else to know?"

Organisaties of je klanten willen weten WIE JIJ BENT. Personal branding is alleen effectief als je authentiek bent. Laat jij jezelf zien?

11. Kom in actie
"The first step towards getting somewhere is to decide that you are not going to stay where you are."

"The best way to predict your future is to create it" aldus Stephen Covey. Durf de beste versie van jezelf te zijn en maak daar werk van!


Laat je weten wat jou inspireert, wat jou bezighoudt en waar jij op dit moment in je leven en carriëre staat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter: